Wigilijny karp po żydowsku z chutneyem korzennym z rodzynek
- Całkowity czas 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
200 g Rodzynek
30 g Cebuli
100 g Koncentratu pomidorowego
50 g Cukru brzozowego
1 kg Filetu karpia
100 g Bułki kajzerki
200 g Bułki tartej
2 Jajka
6 g Soli
2 g Pieprzu
0.5 łyżeczka Tymianku
0.5 łyżeczka
300 g Wody
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Filety kroimy w grube paski i mielimy na grubych oczkach. Bułkę zalewamy wodą i odstawiamy, żeby zmiękła. Do zmielonego karpia dodajemy pieprz, sól i dokładnie mieszamy. Namoczoną bułkę odciskamy, dodajemy do karpia, wbijamy jajka, wrzucamy tymianek i ponownie dokładnie mieszamy, do momentu, aż masa będzie kleista i będzie przylegać do łyżki.
Etap 2 /4
Formę smarujemy majonezem, obtaczamy dokładnie bułką tartą i przekładamy do niej masę z karpia. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy do misy Cook4me, dodajemy rodzynki i wlewamy wodę. Na wierzch wkładamy formę z karpiem. Gotujemy pod ciśnieniem przez 35 minut.
Etap 3 /4
Cynamon, ziele angielskie, goździki, pieprz, gałkę muszkatołową mielimy. Po zakończeniu gotowania wyjmujemy formę z karpiem, a do powstałego w misie sosu dodajemy koncentrat, 1 łyżeczkę przygotowanej przyprawy korzennej i cukier. Dokładnie mieszamy i doprawiamy solą do smaku.
Etap 4 /4
Karpia wyjmujemy z formy i nakładamy na wierzch sos. Dekorujemy świeżymi ziołami.