Wieprzowina pieczona w glazurze miodowej z purée z batatów i orzechów włoskich
- Całkowity czas 1 godz. 35 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 55 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
80 g Miód
80 ml Sok pomarańczowy
150 g Brązowy cukier
6 Goździki
900 g Batat
150 ml Śmietana 30%
30 ml Oliwa z oliwek
5 g Kwiatowa sól
1 sok Pomarańcza
1 Sok z limonki
50 g Prażone orzechy włoskie
1 kg Pieczeń wieprzowa
1 łyżka Olej roślinny
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Aby przygotować marynatę, wlej wszystkie składniki do rondla. Gotuj na małym ogniu, mieszając, aż powstanie bardzo gęsty syrop. Odstaw.
Etap 2 /7
Przygotuj pieczeń. Natrzyj mięso olejem, a następnie ostrym nożem natnij warstwę tłuszczu.
Etap 3 /7
Ugotuj bataty w garnku z osoloną wodą. Odcedź i przełóż do wąskiego naczynia. Dodaj śmietanę, olej, sól, pomarańczę i sok. Zblenduj za pomocą blendera ręcznego, aż uzyskasz gładkie, jędrne purée. Możesz przygotować tę masę wcześniej.
Etap 4 /7
Włącz miskę 1. Umieść pieczeń w urządzeniu wyposażonym w płytę. Rozpocznij pieczenie. Po 30 minutach rozprowadź 3 łyżki marynaty na tłuszczu i powtarzaj tę czynność co 5 minut, łącznie 3 razy.
Etap 5 /7
Włącz miskę 2. Wlej purée i orzechy do miski.
Etap 6 /7
Naciśnij przycisk SYNC, aby zakończyć gotowanie jednocześnie. Naciśnij START, aby rozpocząć proces gotowania.
Etap 7 /7
Odbierz soki z gotowania. Pokrój pieczeń i podawaj z purée.