Warzywne frytki z dipem feta
- Całkowity czas 1 godz. 5 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
500 g Batat
500 g Rzepa
500 g Ziemniak
150 ml Oliwa z oliwek
2 łyżka Kolendra
2 łyżka Oregano
2 łyżka Tymianek
Sól
150 g Feta
150 g Jogurt grecki
1 Cytryna
2 łyżka Mięta
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Przygotuj dip cytrynowy. W misce pokrusz fetę i dodaj jogurt grecki. Wymieszaj i dodaj otartą skórkę cytryny oraz posiekaną miętę. Dodaj sól i pieprz i ponownie wymieszaj. Przechowuj w lodówce do momentu podania.
Etap 2 /5
Wszystkie warzywa pokrój we frytki o grubości 1 cm. Umieść warzywa w 3 różnych pojemnikach i rozdziel między nimi olej. Dodaj kolendrę do batatów, oregano do rzepy i tymianek do ziemniaków. Dokładnie wymieszaj zawartość każdego pojemnika.
Etap 3 /5
Umieść frytki z batatów w koszu Easy Fry, korzystając ze standardowej tacy. Ustaw program FRYTKI na 200°C na 15 minut. W połowie pieczenia wyjmij blachę i zamieszaj frytki. Kontynuuj gotowanie. Po ugotowaniu wyjmij frytki z batatów i dopraw je solą.
Etap 4 /5
Powtórz pieczenie dla każdego warzywa.
Etap 5 /5
Ułóż frytki na talerzach. Podawaj z dipem cytrynowym.