Włoski nadziewany chleb wielkanocny (Casatiello Napoletano)
- Całkowity czas 14 godz. 20 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 50 min.
Gotowanie - 13 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (1)
Składniki
4 osób
150 ml Woda
1 łyżeczka Cukier
4.6 g Suszone drożdże
250 g Mąka
5 g Sól
50 g Masło
100 g Kiełbasa
50 g Szynka
80 g Pecorino Romano
50 g Moliterno al tartufo
50 g Provolone
1 łyżeczka Pieprz
4 Jajko
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Ten przepis wymaga pozostawienia ciasta na noc.
Etap 2 /11
Do miski dodaj wodę, cukier i drożdże, wymieszaj i poczekaj, aż drożdże się rozpuszczą.
Etap 3 /11
Do miski miksera z dołączonym hakiem do wyrabiania ciasta dodaj mąkę i rozpuszczone drożdże, następnie miksuj na średniej prędkości przez 2 minuty. Dodaj sól i miksuj jeszcze 2 minuty. Dodaj masło i mieszaj, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów. Ciasto odłóż do dużej miski i przykryj folią. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na noc.
Etap 4 /11
Następnego ranka wyjmij ciasto z lodówki i pozostaw je w temperaturze pokojowej na co najmniej 1 godzinę.
Etap 5 /11
Natłuść formę savarin smalcem lub masłem. Odłóż na bok 50 g ciasta.
Etap 6 /11
Na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 40 x 25 cm.
Etap 7 /11
Kiełbasę i sery pokrój w drobną kostkę, następnie rozłóż na całej powierzchni ciasta i dopraw pieprzem. Zwiń ciasto wzdłuż, ale niezbyt ciasno, tak aby powstała rolada. Powstałą roladę włóż do formy, łącząc oba końce. Przykryj czystą, wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
Etap 8 /11
Za pomocą pędzelka lekko zwilż wierzch ciasta. Następnie połóż świeże, czyste jajka na cieście, lekko je dociskając.
Etap 9 /11
Z pozostałego ciasta uformuj paski o szerokości 1 cm, które będziesz krzyżować nad jajkami, aby je unieruchomić.
Etap 10 /11
Umieść formę z blachą do grillowania w urządzeniu Easy Fry i uruchom program AIR FRY w temperaturze 160°C na 35 minut.
Etap 11 /11
Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i podawaj na talerzu.