Chleb czosnkowy
- Całkowity czas 3 godz. 45 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Składniki
4 osób
210 g Ciepła woda
0.7 saszetka Suszone drożdże piekarskie (3,5 g)
350 g Mąka włoska typu 00
0.5 łyżeczka Drobny cukier (3g)
35 g Oliwa z oliwek
7 g Sól drobnoziarnista
2 Drobno posiekane ząbki czosnku
2 łyżka Posiekana natka pietruszki
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Wlej ciepłą wodę do małego pojemnika i rozpuść drożdże (maks. 40°C). Wymieszaj i odstaw na 5 minut.
Etap 2 /6
Wsyp mąkę, cukier, oliwę z oliwek, sól drobnoziarnistą, połowę posiekanego czosnku i natkę pietruszki do pojemnika robota kuchennego z zamontowanym hakiem, a następnie zmiksuj wszystko. Wlej wodę z drożdżami, wyrabiaj ciasto przez 3 minuty na niskich obrotach, a następnie przez 5 minut na średnich obrotach. Zdejmij hak i przykryj ciasto ściereczką. Pozostaw ciasto na 2 godziny w temperaturze pokojowej z dala od przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Etap 3 /6
Posyp powierzchnię roboczą małą ilością mąki i mocno zgnieć ciasto dłonią, popychając je przed sobą, a następnie złóż je do siebie. Powtórz ten krok 8 razy, aby usunąć powietrze i stopniowo wyrobić ciasto.
Etap 4 /6
Podziel ciasto na małe kawałki o wadze 50 g i uformuj z nich równe kulki. Ułóż kulki w formie w kształt stokrotki. Pozostaw ciasto na godzinę z dala od przeciągów i poczekaj, aż wyrośnie.
Etap 5 /6
Użyj formy do pieczenia tarty o rozmiarze odpowiednim do objętości masy. Umieść formę w urządzeniu, na płycie. Rozpocznij pieczenie.
Etap 6 /6
Przed podaniem połóż na drucianej kratce.