Cozonac (rumuński chleb wielkanocny) - przepisy Easy Fry Max | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Cozonac (rumuński chleb wielkanocny)

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 4 godz. 53 min.
  • Czas przygotowania
    25 min.
  • Gotowanie
    58 min.
  • Studzenie
    3 godz. 30 min.

Składniki

4 osób

  • 80 g Cukier drobny

  • 130 ml Mleko

  • 150 g Drobno posiekane orzechy włoskie

  • 15 g Gorzka czekolada w proszku

  • 1 sok Pomarańcza

  • 60 ml Mleko

  • 3 g Suche drożdże piekarskie

  • 30 g Cukier drobny

  • 260 g Mąka specjalna do ciast

  • 3 g Sól

  • 2 Jajko

  • 1 sok Pomarańcza

  • 1 sok Cytryna

  • 80 g Masło

  • 1 Żółtko jajka

  • 1 łyżka Mleko

Czas przygotowania

Etap 1 /9

Przełóż wszystkie składniki na nadzienie do rondla. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 8 minut, aż masa stanie się lepką pastą. Pozostaw do całkowitego ostudzenia do temperatury pokojowej - masa stanie się bardziej zwarta.

  • 80g Cukier drobny
  • 130ml Mleko
  • 150g Drobno posiekane orzechy włoskie
  • 15g Gorzka czekolada w proszku
  • 1sok Pomarańcza

Etap 2 /9

Podgrzej mleko w mikrofalówce (38° do 40°C, uważaj, aby nie było za gorące, ponieważ może to zdezaktywować drożdże). Umieść drożdże do nawodnienia w małej misce z mlekiem i cukrem. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 5 minut.

  • 60ml Mleko
  • 3g Suche drożdże piekarskie
  • 30g Cukier drobny

Etap 3 /9

Wlej mąkę, sól, skórkę, jajka oraz mieszankę mleka/drożdży/cukru do dużego naczynia. Wyrabiaj ręcznie przez 3 minuty.

  • 260g Mąka specjalna do ciast
  • 3g Sól
  • 2 Jajko
  • 1sok Pomarańcza
  • 1sok Cytryna

Etap 4 /9

Rozmiękcz masło: wyjmij je z lodówki 1 godzinę przed lub włóż do mikrofalówki na 20 sekund. Dodaj masło i wyrabiaj ciasto, aby dobrze się połączyło przez około 2 minuty. Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw do odpoczynku na 2 godziny w temperaturze pokojowej.

  • 80g Masło

Etap 5 /9

Wyjmij ciasto z naczynia. Na lekko posypanej mąką powierzchni złóż ciasto, biorąc końce i przyciągając je do środka, tworząc kulę (zrób 10 fałd).

Etap 6 /9

Posyp mąką powierzchnię roboczą i wałek. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Rozsmaruj na nim nadzienie orzechowe, zostawiając około 0,5 cm od brzegu. Zwiń prostokąt wzdłuż szerokości w duży rulon. Rozciągnij rulon do 50 cm, a następnie przekrój go na pół. Połącz oba kawałki, uszczelnij je na jednym końcu. Skręć je razem, a następnie ostrożnie umieść skręcone ciasto w okrągłej formie o średnicy 17 cm i wysokości 7 cm, najlepiej z powłoką nieprzywierającą.

Etap 7 /9

Przykryj ciasto czystą ściereczką i pozostaw do odpoczynku na 1,5 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Etap 8 /9

Posmaruj cozonac żółtkiem jajka zmieszanym z mlekiem. Umieść formę w urządzeniu z płytą. Rozpocznij proces gotowania.

Etap 9 /9

Odwróć ciasto, gdy jest gorące, i pozostaw do ostygnięcia na kratce.