Stek marynowany w whiskey w stylu preriowego miasteczka
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
0.5 c sok jabłkowy lub cydr
75 ml whiskey
75 ml syrop klonowy
2 łyżka musztarda dijon
1 łyżka sos Worcestershire
1 posiekana cebula
4 goździk czosnek
2 gałązka rozmaryn
1 stek z górnej części wołowiny zrazowej
0.5 łyżeczka sól i pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Wymieszaj sok jabłkowy z whiskey, syropem klonowym, musztardą i sosem worcester. Dodaj cebulę, czosnek i rozmaryn. Wymieszaj.
Etap 2 /7
Włóż stek do plastikowego, zamykanego woreczka i wlej nieco sosu z whiskey. Włóż do lodówki i marynuj przez co najmniej 4 godziny (maks. 24 godziny).
Etap 3 /7
Wyjmij stek z marynaty i strząśnij nadmiar płynu. Przelej pozostałą marynatę do rondla i odstaw na bok. Dopraw obie strony steku solą i pieprzem.
Etap 4 /7
Jeśli OptiGrill nie jest połączony: – Włącz grill. – Wybierz program Czerwone mięso na grillu i naciśnij OK. Jeśli OptiGrill jest połączony: – Spersonalizuj preferencje gotowania za pomocą linku podanego pod tym krokiem, a następnie naciśnij OK na urządzeniu OptiGrill. Kontynuuj przepis: Spryskaj tace grilla niewielką ilością oleju w sprayu. Gdy purpurowa kontrolka przestanie migać, połóż steki na grillu i zamknij pokrywkę. Piecz do chwili, aż kolor kontrolki zacznie wskazywać preferowany stan: żółty oznacza stek krwisty, pomarańczowy – średnio upieczony, a czerwony – dobrze upieczony.
Etap 5 /7
Przełóż stek na deskę do krojenia i przykryj folią. Odstaw na 5 minut, a następnie pokrój na plasterki.
Etap 6 /7
W międzyczasie doprowadź pozostałą marynatę do wrzenia i gotuj na średnim ogniu. Następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 10–12 minut lub dopóki ilość płynu nie zmniejszy się do objętości ok. 1/4 szklanki (50 ml), a kolor nie stanie się głęboko karmelowy. Odsącz sos i usuń cząstki.
Etap 7 /7
Polej stek sosem z whiskey i podawaj.