Smalec
- Całkowity czas 1 godz. 20 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1000 g dobrej jakości słoniny wieprzowej bez skóry
2 cebule
1 twarde jabłko
1 łyżeczka wegety
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Moja słonina miała platy mięsa więc nic więcej nie dawałam, jeśli słonina jest tylko biała trzeba dodać boczek. Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę.
Etap 2 /5
Na Cook4me ustaw tryb reczny/smażenie/ mocne czas 10 min Gdy urządzenie się rozgrzeje dodaj słoninę i mieszaj ją szpatułką przez chwilę.
Etap 3 /5
Następnie ustaw tryb ręczny/smażenie/ średnie czas 30 min Od czasu do czasu przemieszaj szpatułką
Etap 4 /5
Przygotuj sobie jabłko i cebulę. Obierz je i pokrój w kosteczkę. Z jabłka usuń oczywiście gniazdo nasienne.
Etap 5 /5
Dodaj cebulę, wegetę i jabłko do misy i wymieszaj. Zostaw 20 min w misie a następnie przelej do miski lub słoika. Wstaw do lodówki jak smalec będzie już zimny.