Flan w stylu quiche lorraine
- Całkowity czas 2 godz.
- 15 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 łyżka Smalec lub olej roślinny
200 g Boczek wędzony
6 Jajko
600 ml Śmietanka
200 ml Mleko
sól, pieprz
3 szczypta Gałka muszkatołowa
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Przygotuj składniki.
Etap 2 /7
Jeśli nie masz formy do ciasta Cook4me, wyłóż papierem do pieczenia koszyk do gotowania na parze.
Etap 3 /7
Wymieszaj w misce jajka, śmietankę, mleko, gałkę muszkatołową, pieprz i odrobinę soli.
Etap 4 /7
Rozpuść smalec. Podsmaż pokrojony w kostkę boczek, mieszając od czasu do czasu.
Etap 5 /7
Wymieszaj boczek z mieszanką jajeczną i przelej wszystko do formy. Formę owiń papierem do pieczenia. W misie Cook4me umieść koszyk do gotowania na parze i wlej 200 ml wody. Włóż formę z mieszanką.
Etap 6 /7
Gotowanie pod ciśnieniem.
Etap 7 /7
Podawaj na gorąco lub na zimno.