Sernik malinowy z wodą różaną
- Całkowity czas 3 godz. 21 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 6 min.
Gotowanie - 2 godz. 30 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
200 g Kruche ciasteczka
50 g Brązowy cukier
0.5 łyżeczka Drobna sól
1 Limonka
100 g Masło
450 g Mrożone maliny
80 g Cukier
5 liść Żelatyna
600 g Serek śmietankowy
100 g Coulis malinowy
20 g Cukier
1 g Agar-agar (0,5 saszetki)
15 g Woda różana
Jadalne róże do dekoracji
Akcesoria
Ubijaczka Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Przygotuj spód sernika. Do misy z zamontowaną ubijaczką dodaj kruche ciasteczka i cukier. Naciśnij przycisk „Start”. Ciastka powinny być dość grubo, ale dokładnie zmielone. W razie potrzeby uruchom program ponownie.
Etap 2 /9
Dodaj sól, skórkę z cytryny i roztopione masło. Naciśnij „Start”.
Etap 3 /9
Ciasto przełóż do tortownicy o średnicy 19 cm i wysokości 5 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki dociśnij i wygładź powierzchnię.
Etap 4 /9
Przygotuj krem. Do miski z zimną wodą włóż żelatynę, aby zmiękła. W rondlu umieść maliny i cukier, zagotuj, mieszając trzepaczką. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Wymieszaj. Wlej mieszaninę do miski i odstaw do ostygnięcia.
Etap 5 /9
Do misy z zamontowaną trzepaczką Flex włóż serek śmietankowy. Naciśnij „Start”.
Etap 6 /9
Dodaj mieszaninę malin i żelatyny. Naciśnij „Start”. Jeśli to konieczne, użyj szpatułki, aby wymieszać mieszaninę.
Etap 7 /9
Wyłóż krem na spód ciasteczkowy, wygładź wierzch łyżką. Odstaw do lodówki na 2 godziny.
Etap 8 /9
Zrób polewę. W rondelku umieść sos malinowy, cukier i agar-agar. Gotuj przez 30 sekund. Zdejmij z ognia i dodaj wodę różaną. Pozostaw do ostygnięcia i posmaruj polewą wierzch sernika. Odstaw do lodówki na kolejne 30 minut.
Etap 9 /9
Ostrożnie wyjmij ciasto z formy. Udekoruj jadalnymi kwiatami.