Rolada Wieprzowa
- Całkowity czas 1 godz. 45 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
1 kg schabu
300 g białej cebuli (ok 3 sztuki)
300 g Boczku wedzonego w kostkach
400 g Boczku wędzonego, surowego w plastrach
100 g Cienkich kabaonsów wieprzowych
200 g Ogórków kiszonych (4 sztuki)
1500 ml Bulionu warzywnego lub mięsnego
180 g Musztardy
2 łyżka Klarowanego masła
2 łyżeczka Suszonego majeranku
1 łyżeczka Soli
0.5 łyżeczka Pieprzu
1 łyżeczka Słodkiej papryki w proszku
0.5 łyżeczka Ostrej papryki w proszku
4 łyżka Mąki pszennej
150 ml Zimnej wody
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić schab na ok 3 cm grubości kotlety a następnie przy pomocy tłuczka uklepać na cienkie i duże płaty. Każdy płat mięsa oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Ogórki pokroić wzdłuż na cienkie plastry. Kabanosy pokroić na równe kawałki o długości ok 7 - 8 cm. Urządzenie włączyć na tryb ŚREDNIE PODŚMAŻANIE i podsmażyć/wytopić w suchej misie boczek w kostkach na rumiany kolor. Do wytopionego boczku dodać pokrojoną w kostkę cebule i dusić aż cebulka nabierze lekko złotego koloru.
Etap 2 /5
Na płacie mięsa ułożyć plastry wędzonego, surowego boczku a następnie rozsmarować na nich cienką warstwę musztardy. Na boczku wyłożyć porcję podsmażonej cebulki z boczkiem (wzdłuż dłuższego boku tylko w środkowej części). Następnie ułożyć kawałki kabanosów i pokrojone w plastry ogórki. Całość najpierw zamknąć płatem mięsa z obu boków a następnie zwinąć w ciasny rulon i zawiązać roladę bawełnianym sznurkiem lub nicią. (Patrz zdjęcie).
Etap 3 /5
Misę umyć i osuszyć a następnie ponownie uruchomić program ŚREDNIE PODSMAŻANIE. Rozgrzać 2 łyżki klarowanego masła i podsmażyć rolady ze wszystkich stron na lekko rumiany kolor.
Etap 4 /5
Rolady zalać bulionem. Dodać oba rodzaje papryki, sól, pierz i majeranek w preferowanych przez siebie ilościach. Delikatnie wszystko wymieszać. Zamknąć pokrywę urządzenia i uruchomić program GOTOWANIE POD CIŚNIENIEM ustawiając czas gotowania na 35 min.
Etap 5 /5
Po zakończeniu programu ostrożnie otworzyć pokrywę. Wyjąć rolady i usunąć z nich sznurek. Sos w misie przemieszać i w razie potrzeby dodatkowo doprawić. Do kubeczka lub szklanki nalać ok 150 ml zimnej wody i wymieszać w niej dokładnie mąkę (aby nie powstały grudki). W urządzeniu ustawić program PODGRZEWANIE i energicznie mieszając wlewać mieszankę mąki z wodą do sosu. Podgrzewać całość przez ok 3 min aż sos zgęstnieje. Rolady podawać na ciepło polane obficie sosem z ulubionymi dodatkami np.: z kaszą, kluseczkami, ziemniakami lub warzywami. Smacznego