Pieczony schab z cytrusami
- Całkowity czas 2 godz.
- 45 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 kg Schab wieprzowy
2 łodyga Seler
2 goździk Czosnek
2 łyżka Rozmaryn
1 łyżka Oliwa z oliwek
75 g Pancetta
1 gałązka Rozmaryn
400 ml Mleko
90 g Polenta
1 Cytryna
0.5 Pomarańcza
1 łyżeczka Sól
3 łyżka Parmezan
1 Żółtko
2 łyżka Oliwa z oliwek
2 goździk Czosnek
1 łyżka Jałowiec
0.5 Pomarańcza
0.5 Cytryna
500 ml Woda
2 łyżka Bulion cielęcy
1 łyżka Miód
40 g Masło
Akcesoria
Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Przygotuj mięso. Na desce za pomocą noża przekrój mięso, aby je rozwinąć. Zblenduj razem seler, czosnek, liście rozmarynu i oliwę. Rozprowadź masę na całej powierzchni mięsa. Posyp posiekaną pancettą, a następnie zwiń mięso w roladę. Zwiąż za pomocą sznurka i przymocuj do mięsa małe kawałki gałązki rozmarynu.
Etap 2 /6
Umieść pieczeń w Easy Fry z blachą do grillowania i uruchom program AIR FRY w temperaturze 200°C na 45 minut. W połowie pieczenia zalej pieczeń szklanką wody.
Etap 3 /6
Przygotuj polentę: w rondlu zagotuj mleko, następnie dodaj polentę i gotuj na małym ogniu przez 7 minut. Wlej mieszaninę do miski i dodaj skórkę z cytrusów, sól, parmezan i żółtko. Mieszaj szpatułką i wlej do naczynia na grubość 2 cm. Pozostaw do schłodzenia w lodówce na 1 godzinę.
Etap 4 /6
Przygotuj sos: w rondlu na oliwie podsmaż czosnek, jałowiec i owoce. Dobrze smaż na dużym ogniu przez 3 minuty, następnie dodaj wodę i gotuj przez 5 minut. Przecedź przez drobne sito. Wlej wywar z powrotem do rondla. Bulion cielęcy wymieszaj z miodem i redukuj do uzyskania konsystencji syropu. Na małym ogniu wmieszaj dokładnie masło.
Etap 5 /6
Wyjmij polentę i pokrój ją w 2 cm kawałki. Umieść polentę w Easy Fry na standardowej tacy i uruchom program AIR FRY w temperaturze 200°C na 15 minut. Polenta powinna mieć ładny złoty kolor.
Etap 6 /6
Zdejmij sznurek i pokrój pieczeń w plastry. Podawaj z polentą, polane sosem.