Policzki wieprzowe wg Andrzeja Andrzejczaka
- Całkowity czas 0 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 kg Policzki wieprzowe
30 g Tymianek świeży
20 g Czosnek
15 g Sól
200 g Marchew
100 g Szalotka
1 łyżeczka Pieprz czarny
30 g Pieprz zielony
700 ml Woda
50 g Masło
50 g Mąka pszenna
50 ml Olej
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj składniki.
Etap 2 /8
Policzki oczyść i zamarynuj w świeżym tymianku, czosnku, soli i pieprzu.
Etap 3 /8
Marchew pokrój w 2-3 mm talarki. Szalotkę pokrój w grubsze piórka.
Etap 4 /8
Warzywa mocno podsmaż wg wskazań.
Etap 5 /8
Następnie wrzuć policzki, dodaj zielony pieprz, zioła i gotuj podciśnieniem przez 30minut.
Etap 6 /8
Masło rozpuść w rondelku i dodaj mąkę pszenną, zrób zasmażkę.
Etap 7 /8
Na koniec wyjmij miękkie policzki z sosu i zagęść go zasmażką na średnim duszeniu. Po czym wrzuć mięso z powrotem do sosu.
Etap 8 /8
Policzki podawaj z ulubionym warzywem np.: brokułami i pieczonymi ziemniakami.