Pizza z kalafiorową skórką
- Całkowity czas 55 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
250 g kalafior
25 g tarty parmezan
1 Jajko
1 szczypta oregano (świeże lub suszone)
1 łyżka oliwa z oliwek
125 g cukinie
112 g ser mozzarella
3 łyżka pesto
115 g pomidory
Rukola
Czas przygotowania
Etap 1 /13
Umyj kalafior i oderwij różyczki, a następnie włóż je do blendera.
Etap 2 /13
Ustaw wskazany program na około jedną minutę i uruchom go, aby przyrządzić mąkę kalafiorową.
Etap 3 /13
Przełóż mąkę kalafiorową na nieprzywierającą patelnię i gotuj na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
Etap 4 /13
Pozostaw kalafior do ostygnięcia, a następnie przełóż do miski. Dodaj starty parmezan, jajka, oregano i oliwę z oliwek.
Etap 5 /13
Mieszaj drewnianą szpatułką, aż konsystencja ciasta będzie jednorodna.
Etap 6 /13
Nagrzej piekarnik do 220°C.
Etap 7 /13
Rozsmaruj połowę ciasta na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastu najlepiej nadać okrągły kształt i zawinąć krawędzie – dzięki temu nie będą za cienkie (w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą się przypalić).
Etap 8 /13
Piecz ciasto przez 15–20 minut, aż góra zrobi się złotobrązowa.
Etap 9 /13
Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw na bok. Weź drugą połowę ciasta i powtórz ten krok, korzystając z innej blachy do pieczenia.
Etap 10 /13
Połóż połowę plasterków cukinii na każdej przyrządzonej podstawie i dodaj ser mozzarella, pesto, plasterki pomidorów i trochę rukoli.
Etap 11 /13
Piecz jedną pizzę przez 5 minut, aż roztopi się ser. Wyjmij pizzę z piekarnika i odstaw na bok.
Etap 12 /13
Drugą pizzę natychmiast włóż do piekarnika i piecz przez 5 minut. Wyjmij pizzę z piekarnia.
Etap 13 /13
Serwuj ciepłe.