Cukinia z nadzieniem ryżowo-kalafiorowym
- Całkowity czas 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
1 cukinie
2 łyżka oliwa z oliwek
50 g kalafior
2 łyżka sok z cytryny
1 łyżeczka skórka z cytryny
2 łyżka świeża bazylia
8 krewetki
1 łyżeczka miód
1 szczypta pieprz cayenne
Sól
Pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /7
Podgrzewaj patelnię przez 5 minut. Przekrój cukinie na pół i usuń miąższ. Polej oliwą z oliwek, posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok.
Etap 2 /7
Umieść połówki cukinii na patelni i smaż każdą stronę przez 5 minut. Odstaw na bok.
Etap 3 /7
Potnij kalafior na kawałki i włóż je do blendera. Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny.
Etap 4 /7
Zamknij pokrywkę, ustaw wskazany program na 30 sekund, uruchom go i blenduj, aż uzyskasz małe kawałki..
Etap 5 /7
Po zakończeniu programu wyjmij kalafior i gotuj na parze przez 15 minut. Odstaw na bok.
Etap 6 /7
Obierz krewetki i smaż przez 5 minut. Dodaj miód, sól i pieprz cayenne. Zdejmij z ognia i dodaj sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Odstaw na bok.
Etap 7 /7
Wypełnij każdą połówkę cukinii kalafiorem. Połóż na nich kilka krewetek. Ozdób liściem bazylii i natychmiast podawaj.