Pikantna tofurdela, czyli pasztet z tofu i fasoli
- Całkowity czas 63 godz. 10 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 60 godz. 40 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
20 porcje
1 puszka fasoli czerwonej, ale może być też biała
90 g mąki uniwersalnej
360 g tofu wędzonego
1 łyżka suszonego czosnku
1 łyżka suszonej cebuli
1 łyżka suszonej papryki wędzonej lub papryki suszonej słodkiej
1 łyżka sosu worcester/worcestershire
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżka koncentratu buliony warzywnego lub 1 kostka bulionu warzywnego
1 papryczka piripiri lub łyżka płatków chili
1 folia aluminiowa
1 papier do pieczenia
1 łyżka ketchupu
1 łyżka musztardy francuskiej
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Fasolę i tofu odcedź z płynu. Wszystkie składniki zmiksuj na nierówną masę z grudkami. Najlepiej robić to w malakserze, używają funkcji pulsacyjnej, aż powstanie nierówna masa, jak na pasztet z kawałkami warzyw.
Etap 2 /11
Przygotuj kawałek papieru do pieczenia ok. 30 cm i folii aluminiowej ok. 40 cm. Papier do pieczenia połóż na folii aluminiowej. Zmiksowaną masę na Tofurdelę przełóż na papier do pieczenia i zawiń papier, a następnie folię tworząc kształt włoskiego salami (lekko spłaszczonego). Zawijaj tak, aby wałek zmieścił się do koszyka do gotowania na parze od Cook4me. Długość odpowiednia to około 18 cm. Krańce folii aluminiowej zawiń szczelnie, jak cukierek.
Etap 3 /11
Do urządzenia wstaw koszyk do gotowania na parze i wlej 200 ml/gramów wody. Włóż zawiniętą Tofurdelę do koszyka do gotowania na parze.
Etap 4 /11
Wyjmij ugotowaną Tofurdelę z urządzenia uważając, żeby się nie poparzyć (najlepiej w rękawicach kuchennych i pozostaw do ostygnięcia ok. 30 minut.
Etap 5 /11
Zdejmij folię aluminiową i papier do pieczenia.
Etap 6 /11
Wymieszaj ze sobą musztardę i ketchup, aby powstała glazura. Rozsmaruj po wierzchu Tofurdeli glazurę z ketchupu i musztardu.
Etap 7 /11
Wyjmij z misy urządzenia koszyk do gotowania na parze i wylej wodę z misy urządzenia.
Etap 8 /11
Misę włóż do urządzenia po wylaniu wody.
Etap 9 /11
Włóż ugotowaną Tofurdelę do urządzenia. Nałóż nakładę Extra Crisp. Ustaw nakładkę na 200 stopni i 10 minut.
Etap 10 /11
Zdejmij nakładkę. Jeśli glazura z musztardy i ketchupu się skarmelizuje to pomiń ten krok, wyjmij pasztet i pozostaw do ostygnięcia. Jeśli nie to nałóż nakładkę Extra Crisp i ustaw na kolejne 10 minut z temperaturą 200 stopni.
Etap 11 /11
Wyjmij Tofurdelę i pozostaw do ostygnięcia. Podawaj na kanapkach z warzywami świeżymi lub kiszonymi. Smacznego