Piersi z kaczki z miodem, rozmarynem i marchewką
- Całkowity czas 48 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 33 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
2 Duże piersi z kaczki
6 g Płynny miód
2 gałązka Rozmaryn
1 kg Marchewki
2 łyżka Olej z pestek winogron
Sól
Pieprz
Akcesoria
Taca ociekowa Koszyk do smażenia Grill
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Natnij skórę na piersiach z kaczki. Pokrój każdą pierś na 3 równe kawałki. Posmaruj połową miodu, potrzyj posiekanymi liśćmi z gałązki rozmarynu i solą. Połóż na talerzu i włóż do lodówki.
Etap 2 /4
Obierz marchewki. Pokrój je wzdłuż na ćwiartki, a następnie potnij na plasterki o grubości 5 cm. Włóż do miski i wymieszaj z olejem, pozostałym miodem, rozmarynem, solą i pieprzem. Wsyp je do koszyka do frytek w Easy Fry Oven & Grill i umieść koszyk na środkowej półce. Pod spód wsuń tacę ociekową. Zamknij drzwiczki. Ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 25 minut w temperaturze 200°C. Wymieszaj podczas pieczenia.
Etap 3 /4
Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, jeszcze raz wymieszaj marchewki i wsuń płytę grillową na górną półkę. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL i piecz przez 23 minuty w temperaturze 200°C. Po 15-minutowym nagrzewaniu połóż kawałki piersi z kaczki na gorącej płycie grillowej skórą do góry. Zamknij drzwiczki, aby wznowić pieczenie. Po 4 minutach obróć piersi z kaczki i zamknij drzwiczki ponownie, aby zakończyć program.
Etap 4 /4
Podawaj z marchewkami i przysmażanymi ziemniakami.