Grillowane filety z makreli z cytrusami i chrupkimi warzywami
- Całkowity czas 35 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
300 g Czerwona papryka
500 g Cukinie
2 goździk Czosnek
2 łyżka Posiekana pietruszka
1 łyżeczka Sól
60 ml Oliwa z oliwek
100 g Bułka tarta
30 g Parmezan
2 Pomarańcze
2 Limonka
4 Cebulki dymki
3 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
700 g Filety z makreli ze skórą
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Umyj warzywa. Przekrój papryki na pół, usuń nasiona, przekrój każdą połówkę na 3 części, a następnie na kawałki o szerokości 2 cm. Przekrój cukinie wzdłuż na pół, a następnie na kawałki o grubości 2 cm. Obierz i zmiażdż ząbki czosnku, a następnie wymieszaj w dużej misce z posiekaną pietruszką, olejem i solą. Dodaj kawałki warzyw i pokryj marynatą. Następnie dodaj bułkę tartą i parmezan i dobrze wymieszaj, aby pokryć warzywa.
Etap 2 /5
Przełóż warzywa do formy do pieczenia. Włóż akcesorium do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu piecz przez 15 minut, mieszając dwa razy.
Etap 3 /5
W międzyczasie obierz pomarańcze i limonki, wyjmij segmenty i zachowaj sok. Dodaj posiekane cebulki dymki, dwie trzecie oliwy z oliwek, sól i pieprz. Odstaw na bok. Delikatnie posmaruj filety z makreli pozostałą oliwą z oliwek.
Etap 4 /5
Po upieczeniu warzyw po raz pierwszy ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, a boczny termostat – w pozycji 4. Połóż filety z makreli na płycie grillowej mięsem do dołu i piecz przez 4 minuty, a następnie obróć je i piecz jeszcze przez 1–2 minuty, w zależności od grubości. W międzyczasie ponownie wymieszaj warzywa.
Etap 5 /5
Ułóż filety z makreli na talerzu, spryskaj sosem cytrusowym i podawaj z chrupkimi warzywami.