Pieczony kalafior w sosie cytrynowym
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1.5 Mały kalafior
3 łyżka Oliwa z oliwek
45 g Pasta sezamowa
15 cl Oliwa z oliwek
7.5 cl Sok z cytryny
Sól, pieprz
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Zerwij liście z kalafiora, a następnie potnij go na ćwiartki i usuń głąb. Pokrój każdy segment różyczki i włóż do dużej miski.
Etap 2 /4
Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, sól i pieprz i dobrze wymieszaj.
Etap 3 /4
Włóż tacę grillową do miski, a składniki do miski urządzenia (w razie potrzeby podziel na dwie porcje). Wersja cyfrowa: Wybierz tryb FRYTKI i piecz przez 15 minut. W połowie pieczenia wymieszaj. Wersja mechaniczna 2 w 1: Gotuj przez 15 minut w temperaturze 180°C. W połowie gotowania wymieszaj.
Etap 4 /4
W międzyczasie przyrządź sos, mieszając pastę sezamową, oliwę z oliwek i sok z cytryny.