Pieczone warzywa letnie z serem burrata
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g Bakłażan (mniej więcej 1 sztuka)
250 g Cukinia (mniej więcej 1 duża sztuka)
250 g Czerwona papryka (mniej więcej 1 sztuka)
300 g Pomidory rzymskie (mniej więcej 2 sztuki)
2 goździk Czosnek
1 łyżka Ocet balsamiczny
2 łyżka Oliwa z oliwek
4 gałązka Tymianek
2 Burrata
1 wiązka Bazylia
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia XL Snacking & Baking akcesoria Blacha do pieczenia
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Umyj bakłażana i cukinię, a następnie przekrój je wzdłuż na pół. Przekrój każdą połówkę wzdłuż na pół, a następnie wszerz na pół.
Etap 2 /6
Umyj paprykę, usuń nasiona, a następnie pokrój na 8 kawałków. Umyj pomidory i potnij na 4 kawałki.
Etap 3 /6
Do formy do pieczenia włóż kawałki pomidorów, następnie cukinię i bakłażana, a na koniec pokryj wszystko kawałkami papryki.
Etap 4 /6
Obierz ząbek czosnku i usuń kiełki. Wymieszaj z octem balsamicznym, oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Polej warzywa i posyp gałązkami tymianku.
Etap 5 /6
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu gotuj przez 20 minut.
Etap 6 /6
Podawaj warzywa z serem burrata i liśćmi bazylii.