Omlet z warzywami i serem feta
- Całkowity czas 28 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 13 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
125 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Sól, pieprz
5 Jajka
7.5 cl Woda gazowana
12.5 cl Mleko
1 łyżka Oliwa z oliwek
90 g Cebulka dymka (mniej więcej 1 pęczek)
75 g Ser feta
200 g Czerwona papryka (mniej więcej 1 sztuka)
200 g Marchewki (mniej więcej 2 sztuki)
200 g Kwaśna śmietana lub kremówka
1 garść Posiekana zielona pietruszka
2 łyżka Drobno posiekany szczypiorek
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Wsyp mąkę i drożdże do miski, dodaj sól, a następnie jajka, wodę gazowaną, mleko i olej. Ubijaj, aż powstanie gładkie ciasto. Dodaj cebulki dymki i wymieszaj.
Etap 2 /5
Wyłóż papierem spód formy do pieczenia i wlej połowę ciasta. Posyp połową pokruszonego sera feta.
Etap 3 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek, otwórz go i włóż do niego formę do pieczenia. Ustaw boczny termostat do pozycji 3. Po rozgrzaniu urządzenia połóż papryki i marchewki na płycie grillowej. Po 3 minutach ostrożnie wyjmij papier do pieczenia z pierwszym omletem. Wyłóż akcesorium kolejnym arkuszem papieru do pieczenia, wlej resztę ciasta, posyp pozostałym serem feta i piecz przez 10 minut, mieszając warzywa od czasu do czasu.
Etap 4 /5
Po upieczeniu wyjmij z akcesorium papier z drugim omletem. Połóż oba omlety obok siebie na powierzchni roboczej – długie boki powinny lekko na siebie zachodzić. Weź 3/4 pasków warzywnych, pokryj nimi omlety i zwiń w rulon.
Etap 5 /5
Włóż rulon do naczynia, polej wierzch niewielką ilością sosu śmietanowego z ziołami i posyp pozostałymi warzywami. Przed podaniem pokrój na plasterki i podawaj z pozostałym sosem.