Aromatyczny kurczak i pieczone warzywa
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 15 min.
Studzenie
Składniki
2 osób
Marynata do kurczaka:
400 g Piersi kurczaka
2 łyżka Oliwy
Sok z ½ cytryny
1 łyżka Miodu
2 łyżka Sosu sojowego
1 łyżka Octu balsamicznego
2 Ząbki czosnku
Sól i pieprz
Pozostałe składniki:
1 Batat
1 Mały brokuł
2 łyżka Oliwy
1 łyżeczka Czosnku w proszku
1 łyżeczka Wędzonej papryki
Sól
Akcesoria
Grill Wbudowana odlewana płyta grillowa Płyta grillowa z odłączanym uchwytem
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Kurczaka pokrój na cieńsze fileciki. Składniki na marynatę dokładnie wymieszaj. Zamarynuj kurczaka na minimum 15 minut lub nawet na całą noc.
Etap 2 /6
Batata umyj, obierz i pokrój w kostkę. Brokuła umyj i oddziel różyczki. Wymieszaj warzywa z oliwą i przyprawami.
Etap 3 /6
Przełóż warzywa do AirFry’era, ustaw temperaturę na 170°C i czas na 30 minut. Jeśli chcesz, by warzywa się przyrumieniły, po upieczeniu podpiecz je jeszcze przez chwilę w 200°C.
Etap 4 /6
Wyjmij warzywa i włóż kurczaka. Piecz przez 10 min w programie grill w 200°C.
Etap 5 /6
Pozostałą z marynowania marynatę podgrzej w garnku, aby powstał sos.
Etap 6 /6
Gotowe danie polej sosem i posyp pietruszką. Smacznego!