Udka z kurczaka w sosie barbecue, sałatka meksykańska z ziemniakami
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 45 min.
Gotowanie - 5 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 łyżka Cukier brązowy
1 łyżka Papryka
0.5 łyżeczka Czosnek granulowany
0.5 łyżeczka Cebula granulowana
Sól, pieprz
800 g Udka z kurczaka
1 łyżeczka Oliwa z oliwek
135 g Sos barbecue
300 g Kukurydza z puszki (masa netto po odsączeniu)
2 Awokado
250 g Pomidor koktajlowy
0.5 Czerwona cebula
1 Limonka
3 łyżka Oliwa z oliwek
2 łyżka Kolendra
Sól
800 g Mrożone ziemniaki z ziołami
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W małym naczyniu wymieszaj cukier i przyprawy. Wytrzyj udka kurczaka papierem kuchennym, aby usunąć wilgoć i umieść je w dużym pojemniku. Polej udka kurczaka oliwą z oliwek i sosem barbecue, a następnie posyp mieszanką przypraw. Wymieszaj, aby równomiernie pokryć warstwę i pozostaw na 5 minut.
Etap 2 /7
W dużym naczyniu umieść pokrojone w kostkę awokado, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, odsączoną kukurydzę, sok z limonki, oliwę z oliwek, drobno pokrojoną czerwoną cebulę, drobno posiekaną kolendrę i sól. Delikatnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Etap 3 /7
Aktywuj 1 miskę. Połóż udka z kurczaka na talerzu.
Etap 4 /7
Aktywuj 2 miskę. Połóż ziemniaki na talerzu.
Etap 5 /7
Naciśnij SYNC, aby oba urządzenia zakończyły gotowanie w tym samym czasie. Naciśnij START, aby ustawić oba tryby gotowania.
Etap 6 /7
W połowie pieczenia obróć udka na drugą stronę, aby równomiernie się skarmelizowały. Mieszaj ziemniaki co dziesięć minut, aby zapewnić równomierne ugotowanie.
Etap 7 /7
Podawaj od razu z sałatką, ziemniakami i dodatkowym sosem barbecue lub ulubionym sosem.