OBIAD U DZIADA - Zupa pieczarkowa na bulionie drobiowym
- Całkowity czas 55 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
1 udo kurczaka
800 g świeżych pieczarek
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
1 pęczek świeżej pietruszki (natka)
1 ćwiartka selera
1 por (biała część)
1 cebula
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2.5 łyżeczka soli
3 szczypta pieprzu
2 łyżeczka śmietany (30 %)
2.5 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz i umyj marchewki, a następnie zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.
Etap 2 /8
Obierz i umyj por (tylko białą część), a następnie pokrój go na krążki.
Etap 3 /8
Obierz i umyj seler, pietruszkę i cebulę.
Etap 4 /8
Oberwij z natki liście pietruszki i drobno je posiekaj.
Etap 5 /8
Obierz pieczarki i pokrój je w plastry.
Etap 6 /8
Umyj udo z kurczaka i umieść je w Cook4Me. Dodaj następnie starte marchewki, pokrojony por, seler, pietruszkę, cebulę (w całości), pokrojone pieczarki, ziarna ziela angielskiego i liście laurowe. Następnie zalej całość wodą i dodaj sól. Gotuj pod wysokim ciśnieniem 25 min.
Etap 7 /8
Po rozszczelnieniu wyjmij z Cook4Me cebulę, pietruszkę, seler i udo kurczaka (mięso możesz oddzielić od kości i ponownie dodać do zupy - wg. uznania). Przypraw zupę pieprzem i dodaj dwie łyżeczki śmietany.
Etap 8 /8
Przed podaniem posyp zupę posiekanymi liśćmi pietruszki.