OBIAD U DZIADA - Góralska kwaśnica na żeberkach, boczku i kiełbasie
- Całkowity czas 1 godz. 30 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
0.5 kg żeberek wieprzowych (pasek)
200 g wędzonego boczku
2 pęta kiełbasy śląskiej
0.5 kg kapusty kiszonej
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1 por (biała część)
1 ćwiartka selera
1 cebula
6 ziemniaków
2 ząbki czosnku
4 łyżeczka soli
4 szczypta pieprzu
3 szczypta sproszkowanej papryki (słodkiej)
3 szczypta sproszkowanego czosnku
4 liście laurowe
8 ziaren ziela angielskiego
2 łyżeczka cukru
4 łyżka oleju rzepakowego
6 łyżka mąki
2.5 l wody
Czas przygotowania
Etap 1 /11
Umyj żeberka, pokrój je na 6 porcji tak, aby na każdą z nich przypadała jedna kostka. Pokrojone żeberka przypraw solą, pieprzem, sproszkowaną papryką i sproszkowanym czosnkiem, a następnie odstaw do czasu przygotowania pozostałych składników.
Etap 2 /11
Pokrój boczek w kostkę.
Etap 3 /11
Przekrój każde pęto kiełbasy wzdłuż na pół i pokrój je w talarki.
Etap 4 /11
Obierz i umyj marchewkę, pietruszkę, seler, por, cebulę i ziemniaki. Następnie zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokrój w kostkę.
Etap 5 /11
Obierz czosnek i przeciśnij go przez praskę.
Etap 6 /11
Opłucz pod bieżącą wodą kapustę (intensywność kwaśnego smaku pozostaw wg. uznania) i wyciśnij. Następnie pokrój ją na mniejsze fragmenty.
Etap 7 /11
Wlej do Cook4Me 4 łyżki oleju. Podczas podgrzewania obtocz w mące każdą porcję żeberek. Po podgrzaniu oleju umieść żeberka w Cook4Me i smaż przez 15 min. obracając z każdej strony. Po upływie czasu smażenia wyjmij żeberka z Cook4Me.
Etap 8 /11
Umieść w Cook4Me pokrojony boczek oraz kiełbasę. Smaż przez 5 min. mieszając od czasu do czasu. W połowie czasu smażenia dodaj sprasowany czosnek.
Etap 9 /11
Umieść ponownie w Cook4Me żeberka, dodaj kapustę, startą marchewkę, pietruszkę, por, seler, cebulę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Zalej całość wodą dodając dwie płaskie łyżeczki soli. Gotuj pod wysokim ciśnieniem przez 30 min.
Etap 10 /11
Po rozszczelnieniu usuń z Cook4Me pietruszkę, por, seler i cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki i gotuj pod niskim ciśnieniem 10 min.
Etap 11 /11
Po rozszczelnieniu przypraw zupę odrobiną pieprzu i cukru (wg. uznania - aby uzyskać winny smak wywaru).