Niskotłuszczowy pudding czekoladowy
- Całkowity czas 3 godz. 21 min.
- 8 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 13 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
8 Żółtka
50 g Miód akacjowy
80 g Gorzka czekolada
500 g Mleko półtłuste
500 g Pojedyncza śmietana 15%
20 g Niesłodzony proszek kakaowy
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W misce ubijaj żółtka z miodem przez 2 minuty, następnie odłóż na bok.
Etap 2 /8
Czekoladę grubo posiekaj.
Etap 3 /8
W rondelku zagotuj mleko i śmietanę.
Etap 4 /8
Zdejmij z ognia i dodaj kakao oraz kawałki czekolady. Pozostaw do rozpuszczenia na 1 minutę i wymieszaj do uzyskania gładkiego kremu.
Etap 5 /8
Wlej śmietanę do jajek i dobrze wymieszaj.
Etap 6 /8
Rozłóż mieszaninę do garnków i gotuj na programie przez wskazany czas.
Etap 7 /8
Pozostaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki.
Etap 8 /8
Przed jedzeniem musy należy pozostawić na co najmniej 2 godziny do zastygnięcia.