Muffiny orzechowo czekoladowe
- Całkowity czas 3 godz. 48 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 18 min.
Gotowanie - 3 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
1 porcja
125 g Orzechy włoskie
70 g Cukier
55 g Mąka
1 łyżeczka Proszek do pieczenia (5 g)
55 g Miękkie masło
2 Jajka
110 g Czekolada
45 ml Śmietana kremówka 30%
20 g Masło
20 g Miód
20 ml Mleko (20 g)
Kakao na polewę
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Połam czekoladę na małe kawałki i włóż do dużej miski.
Etap 2 /6
Włóż masło, śmietanę, miód i mleko do małego garnka, aby wykonać ganasz. Doprowadź do wrzenia. Przelej czekoladę i odstaw na 1 minutę, a następnie wygładź ją małą trzepaczką. Należy schłodzić przez 2 godziny, żeby ganasz stwardniał.
Etap 3 /6
Włóż kakao w proszku do misy. Zwijaj ganasz w trufle, używając około 20 g na raz. Obtocz je w kakao, a następnie należy ponownie schłodzić.
Etap 4 /6
Orzechy włoskie, cukier, mąkę i proszek do pieczenia włóż do misy robota kuchennego. Zmiksuj, aż do uzyskania dość drobnego proszku. Dodaj masło i jajka i wymieszaj ponownie przez kilka sekund, aby uzyskać gładką konsystencję.
Etap 5 /6
Napełnij formy masą do 2/3 i do każdej z nich wsuń truflę i pokryj resztą masy. Włóż formę do Cake Factory.
Etap 6 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia a następnie serwuj.