Czekoladowe muffiny-nietoperze - przepisy Cake Factory | Tefal
Tefal
Przepis według Tefal

Czekoladowe muffiny-nietoperze

ratings.0

-/5 -

  • Całkowity czas 2 godz. 54 min.
  • Czas przygotowania
    20 min.
  • Gotowanie
    34 min.
  • Studzenie
    2 godz.

Składniki

2 porcje

  • 120 g Roztopione masło

  • 100 g Drobny cukier

  • 250 g Mąka

  • 2 Proszek do pieczenia

  • 50 g Kakao w proszku

  • 2 Jajko

  • 160 ml Mleko

  • 200 g Chipsy o smaku mlecznej czekolady

  • Dekoracja

  • 12 Herbatniki Czekoladowe (takie jak Oreo®)

  • 24 Cukier

  • 400 ml Śmietana kremówka 30%

  • 400 g Mleczna czekolada

Akcesoria

  • Forma na 6 muffinek
    Forma na 6 muffinek

Czas przygotowania

Etap 1 /6

PRZYGOTUJ KREM GANASZ: Włóż kawałki czekolady do nieprzywierającej formy i rozpuść zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje. Wyjmij formę i dodaj krem. Dobrze wymieszaj i włóż krem ganasz do miski. Przykryj ganasz folią spożywczą i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2 godziny, na tyle, aby babeczki mogły całkowicie ostygnąć.

  • 400ml Śmietana kremówka 30%
  • 400g Mleczna czekolada

Etap 2 /6

PRZYGOTUJ BABECZKI: Włóż masło (potnij na małe kawałki) do nieprzywierającej formy i roztop zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

  • 120g Roztopione masło

Etap 3 /6

W misie ubij jajko z mlekiem. Dodaj do roztopionego masła, mieszając. W drugiej misie wymieszaj mąkę, kakao w proszku, cukier i proszek do pieczenia. Wsyp suchą masę do mokrej masy i delikatnie wymieszaj łopatką. Dodać płatki czekoladowe.

  • 100g Drobny cukier
  • 250g Mąka
  • 2 Proszek do pieczenia
  • 50g Kakao w proszku
  • 2 Jajko
  • 160ml Mleko
  • 200g Chipsy o smaku mlecznej czekolady

Etap 4 /6

Rozdziel masę do foremek na babeczki. Uruchom program na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.

  • Forma na 6 muffinek

Etap 5 /6

Za pomocą miksera elektrycznego ubij ganasz, tak jak bitą śmietanę. Napełnij nim rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką i udekoruj wierzch schłodzonych babeczek.

Etap 6 /6

Przetnij ciasteczka na pół i ułóż je w formie uszek na wierzchu bitej śmietany i dodaj po dwa oczka z cukru do każdego ciasta.

  • 12 Herbatniki Czekoladowe (takie jak Oreo®)
  • 24 Cukier