Czekoladowe muffiny-nietoperze
- Całkowity czas 2 godz. 54 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 34 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
2 porcje
120 g Roztopione masło
100 g Drobny cukier
250 g Mąka
2 Proszek do pieczenia
50 g Kakao w proszku
2 Jajko
160 ml Mleko
200 g Chipsy o smaku mlecznej czekolady
Dekoracja
12 Herbatniki Czekoladowe (takie jak Oreo®)
24 Cukier
400 ml Śmietana kremówka 30%
400 g Mleczna czekolada
Akcesoria
Forma na 6 muffinek
Czas przygotowania
Etap 1 /6
PRZYGOTUJ KREM GANASZ: Włóż kawałki czekolady do nieprzywierającej formy i rozpuść zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje. Wyjmij formę i dodaj krem. Dobrze wymieszaj i włóż krem ganasz do miski. Przykryj ganasz folią spożywczą i pozostaw do schłodzenia przez co najmniej 2 godziny, na tyle, aby babeczki mogły całkowicie ostygnąć.
Etap 2 /6
PRZYGOTUJ BABECZKI: Włóż masło (potnij na małe kawałki) do nieprzywierającej formy i roztop zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 3 /6
W misie ubij jajko z mlekiem. Dodaj do roztopionego masła, mieszając. W drugiej misie wymieszaj mąkę, kakao w proszku, cukier i proszek do pieczenia. Wsyp suchą masę do mokrej masy i delikatnie wymieszaj łopatką. Dodać płatki czekoladowe.
Etap 4 /6
Rozdziel masę do foremek na babeczki. Uruchom program na podany czas. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 5 /6
Za pomocą miksera elektrycznego ubij ganasz, tak jak bitą śmietanę. Napełnij nim rękaw cukierniczy z karbowaną końcówką i udekoruj wierzch schłodzonych babeczek.
Etap 6 /6
Przetnij ciasteczka na pół i ułóż je w formie uszek na wierzchu bitej śmietany i dodaj po dwa oczka z cukru do każdego ciasta.