Mini babeczki w stylu irlandzkiej kawy
- Całkowity czas 50 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 25 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
1 Jajko
55 g Cukier
1 łyżeczka Cukier waniliowy
60 g śmietana tortowa
50 ml Olejek neutralny
80 g Mąka
Proszek do pieczenia
Syrop:
90 ml Kawa
50 mg Whisky
10 g Brązowy cukier
Topping:
200 ml bita śmietana
Brązowy cukier do dekoracji
Czas przygotowania
Etap 1 /7
W dużej misce ubij jajka, cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie lekko blada. Dodaj crème fraîche, następnie olej i ubij. Na koniec dodaj mąkę i proszek do pieczenia.
Etap 2 /7
Podziel pomiędzy foremki do ciasta. Umieść foremkę w Cake Factory.
Etap 3 /7
Uruchom program na wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie
Etap 4 /7
W międzyczasie ubij kremówkę. Przechowuj w lodówce.
Etap 5 /7
Składniki na syrop włóż do rondelka i zagotuj. Odłóż na bok.
Etap 6 /7
Po upieczeniu babeczek odstaw je na bok do ostygnięcia na 10 minut, a następnie wyjmij z foremek.
Etap 7 /7
Zanurz babeczki jedna po drugiej w syropie i ukłóż je na talerzu. Pokryj je bitą śmietaną i posyp odrobiną brązowego cukru.