Mici de casa z frytkami
- Całkowity czas 9 godz. 15 min.
- 40 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 8 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (3)
Składniki
4 osób
3 goździk Czosnek
550 g Chude mięso (mieszanka wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny)
100 g Smalec, boczek lub podgardle
1 łyżeczka Ziarna kolendry
4 Ziele angielskie
0.5 łyżeczka Ziarenka czarnego pieprzu
1 łyżka Suszony tymianek
1 łyżka Słodka papryka
10 g Sól
0.5 łyżeczka Soda oczyszczona
150 ml Woda gazowana (lub rosół z kości)
1 kg Ziemniaki
1 łyżka Olej
30 g Masło
1 wiązka Świeży tymianek
Sól, pieprz
Akcesoria
Blacha do pieczenia Blacha do pieczenia XL
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Dzień wcześniej przygotuj nadzienie mici. Obierz ząbki czosnku. Posiekaj chude mięso wraz z tłuszczem i ząbkami czosnku. W moździerzu zmiel nasiona kolendry, ziele angielskie i czarny pieprz. Dodaj te przyprawy do mielonego mięsa, a następnie wsyp tymianek, paprykę, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj wszystko z wodą gazowaną i kontynuuj mieszanie przez 10 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 1 noc.
Etap 2 /5
Następnego dnia zwilż ręce, nabierz nieco nadzienia, zrób kulkę o wadze około 100 g i uformuj ją w mici o grubości około 12 cm. Powtarzaj ten krok.
Etap 3 /5
Obierz, umyj i pokrój ziemniaki w kostkę o grubości 1 cm. Na formę do pieczenia wlej olej, dodaj kostki masła, gałązki tymianku, sól i pieprz. Na wierzchu połóż kostki ziemniaków.
Etap 4 /5
Włóż formę do pieczenia do OptiGrill. Zamknij grill i włącz go. Program Manualny jest wybierany automatycznie. Za pomocą przycisku M wybierz ustawienie w czerwonym kolorze i naciśnij OK. Po rozgrzaniu urządzenia piecz przez 15 minut, mieszając w połowie gotowania.
Etap 5 /5
Ustaw grill w trybie Kompletny posiłek i otwórz go. Ustaw boczny termostat w pozycji 4 i połóż mici na płycie grillowej. Piecz przez 15 minut, obracając je regularnie co ćwiartkę, tak aby opiec wszystkie boki. Regularnie mieszaj ziemniaki.