Hamburger z frytkami z batatów
- Całkowity czas 48 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 28 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Batat
1 łyżka Czubata łyżka mąki
1 łyżeczka Sól
1 łyżka Olej rzepakowy
4 Kotlet do hamburgera
4 kawałek Ser cheddar
4 Bułki do hamburgerów
2 łyżka Musztarda
2 garść Rukola
1 Pomidor
Akcesoria
Grill Koszyk do smażenia Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Obierz bataty i pokrój je na frytki o szerokości 2 cm. Połóż je na ściereczce i poczekaj, aż się dobrze wysuszą, a następnie wrzuć do miski. Dodaj mąkę i sól, wymieszaj i upewnij się, że wszystkie frytki są dobrze pokryte. Dodaj olej i wymieszaj wszystko. Włóż wszystko do koszyka do frytek w urządzeniu Easy Fry Oven & Grill. Umieść koszyk na środkowej półce, a pod spodem – tacę ociekową. Wybierz program FRYTKI i piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.
Etap 2 /5
Po zakończeniu programu wymieszaj bataty i umieść tacę grillową na górnej półce. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb GRILL i nagrzewaj tacę przez 15 minut w temperaturze 200°C.
Etap 3 /5
Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż kotlety na płycie grillowej. Zamknij drzwiczki, ponownie wybierz tryb GRILL i piecz przez 4 minuty w temperaturze 200°C. Połóż plasterki sera na kotletach i piecz jeszcze przez 2 minuty w trybie GRILL.
Etap 4 /5
Wyjmij tacę grillową z hamburgerami. Połóż na grillu otwarte bułki hamburgerowe, ustaw tryb GRILL i piecz przez 2 minuty.
Etap 5 /5
Włóż posiekane steki do opieczonych bułek i polej musztardą. Ozdób liśćmi rukoli i plasterkami pomidora. Podawaj z frytkami batatów.