Medaliony z łososia z cytrynowym ranchem z kiszonego ogórka
- Całkowity czas 30 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
3 osób
1 kg Filet z łososia
1 łyżka Ketchupu
Soli
Pieprzu
3 Ogórki kiszone
1 Cytryna
Świeża kolendra
3 Strączki czerwonego chilli
0.5 łyżeczka Curry
1 łyżka Miodu
50 ml Oleju
1 Ząbek czosnku
Akcesoria
Extra Crisp
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Fileta kroimy na 3 części. Z kawałka z brzucha ściągamy całą skórę, z pozostałych do 1/3 wysokości. Zawijamy kawałki w rulony owijając skórą. Zawiązujemy medaliony dratwą (jak prezent), z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.
Etap 2 /4
Układamy na kratce grillowej w misie. Każdy medalion glazurujemy ulubionym ketchupem. Nakładamy pokrywę Extra Crisp, w trybie manualnym ustawiamy 200°C i czas 15 minut.
Etap 3 /4
W międzyczasie przygotowujemy salsę: szatkujemy ogórki, strączek chilli, dodajemy skórkę i sok z 1/2 cytryny, ząbek czosnku, garść kolendry i 50 oleju. Całość przekładamy do miski, doprawiamy mieszanką curry i miodem. Całość mieszamy.
Etap 4 /4
Gotowy medalion wykładamy na talerz. Usuwamy dratwę, na wierzch nakładamy salsę, skrapiamy oliwą z oliwek i dekorujemy, np. świeżą kolendrą i limonką.