Maxi ciasteczko z nadzieniem karmelowym
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
2 Żółtko
4 Ekstrakt waniliowy
Proszek do pieczenia
140 g Mąka
60 g Cukier trzcinowy
60 g Masło
2 szczypta Sól morska Fleur de sel
40 g Rozgniecione orzechy pekan
Lody waniliowe
80 g Solony karmel lub dulce de leche
Czas przygotowania
Etap 1 /9
Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia w misce, a następnie odłóż na bok.
Etap 2 /9
Wymieszaj masło, sól i cukier w innej misce.
Etap 3 /9
Dodaj jajko i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj.
Etap 4 /9
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia, następnie rozdrobnione orzechy pekan i starannie wymieszaj łopatką. Uformuj kulę ciasta i odłóż do lodówki na 30 minut.
Etap 5 /9
Po wyjęciu z lodówki podziel ciasto na ciastka na połowę. Połowę ciasta rozwałkuj i rozłóż na spodzie okrągłej formy tak, aby miało ono około 0,5 cm grubości.
Etap 6 /9
Na środek ciastka rozłóż solony karmel tak, aby miał około 6 cm średnicy.
Etap 7 /9
Karmel przykryj drugą połową ciasta, rozwałkowanego do grubości 0,5 cm. Sklej ciasta po bokach, aby ciasteczko było zamknięte.
Etap 8 /9
Uruchom zgodnie z programem i podanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje.
Etap 9 /9
Przed wyjęciem z formy pozostaw do ostygnięcia, podawaj z gałką lodów waniliowych.