Makaron z warzyw
- Całkowity czas 1 godz. 55 min.
- 45 min.
Czas przygotowania - 40 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
75 g Gotowane warzywa
200 g Mąka
25 g Jajka
20 g Oliwa z oliwek
1 unit Cebula
1 unit Marchewka
1 unit Papryka
5 g Tymianek
250 g Wywar warzywny
250 g Pomidory koktajlowe
2 g sól
2 g pieprz
Akcesoria
Maszynka do mięsa Ubijaczka Maszynka do makaronu
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Rozdrobnij warzywa za pomocą maszynki do mięsa na purée. Wykorzystaj drobne ostrze, naciśnij "Start".
Etap 2 /8
Dodaj mąkę, jajka i warzywne purée do misy urządzenia z końcówką miksującą. Naciśnij "Start". Masa powinna przypominać kruszonkę. Ciasto musi być suche, aby nie sklejało się po wyjęciu z urządzenia.
Etap 3 /8
Pozostaw masę na ok. 30 minut w lodówce.
Etap 4 /8
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pokrojoną cebulę i pokrojoną w kostkę marchewkę.
Etap 5 /8
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, tymianek i bulion i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Dopraw. Jeśli została Ci reszta purée warzywnego, możesz je dodać. Alternatywnie można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego, aby zagęścić sos.
Etap 6 /8
W dużym garnku doprowadź osoloną wodę do wrzenia.
Etap 7 /8
Do urządzenia podłącz dyszę do przygotowywania makaronu i odpowiednią końcówkę. Unikaj wkładania zbyt dużej ilości ciasta, aby nie zablokować dyszy. Mocno dociśnij tłok.
Etap 8 /8
Gotuj makaron przez ok. 15 minut i podawaj z miękkimi warzywami. W razie potrzeby udekoruj świeżą bazylią. Sprawdzaj, ponieważ czas gotowania może wahać się od 10 do 20 minut w zależności od marki użytej mąki.