Kurczak w brazylijskim stylu (Frango churrasco)
- Całkowity czas 1 godz. 15 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 1 godz.
Studzenie
Kompatybilne urządzenia (2)
Składniki
4 osób
500 g Udko kurczaka
2 Limonka
1 łyżka Papryka mielona
1 Papryczka
2 Cukier
3 Czosnek
3 Oliwa z oliwek
1 łyżka Kolendra
Sól
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Zetrzyj skórkę z limonki i wyciśnij sok do miseczki. Posiekaj papryczkę, kolendrę i czosnek i dodaj do miski razem z papryką mieloną, cukrem i oliwą. Dopraw do smaku.
Etap 2 /4
Nabij udka na drewniane patyczki. Ułóż je w naczyniu, zalej marynatą i obróć, aby całkowicie pokryły się marynatą. Odstaw do lodówki na 1 godzinę.
Etap 3 /4
Włącz OptiGrill. Wybierz program „Kurczak” i naciśnij OK. Po zakończeniu nagrzewania połóż szaszłyki z kurczaka skórą do dołu na grillu i zamknij go. Gotuj, aż lampka kontrolna zmieni kolor na czerwony.
Etap 4 /4
Gdy kurczak będzie gotowy, przełóż na talerz i natychmiast podawaj.