Kurczak z batatowymi frytkami
- Całkowity czas 1 godz. 50 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
800 g Batat
6 g Mąka
3 cl Olej
Sól, pieprz
240 g Bułka tarta
6 g Papryka
6 g Czosnek w proszku
6 g Suszona pietruszka
4 Duże jajka
900 g Paski kurczaka
9 cl Oliwa z oliwek
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Umyj bataty, obierz i pokrój we frytki. Włóż frytki do dużej miski z mąką, olejem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Etap 2 /4
W dużej misce wymieszaj bułkę tartą, paprykę, czosnek w proszku, pietruszkę i łyżeczkę soli. Do drugiej miski wlej jajka i ubij widelcem. Wyłóż papierem blachę do pieczenia.
Etap 3 /4
Obtocz paski kurczaka w panierce – najpierw zanurz je w jajkach, a następnie w przyprawionej bułce tartej. Połóż panierowane paski na arkuszu papieru do pieczenia. Spryskaj olejem.
Etap 4 /4
Włóż płytę grillową do urządzenia i umieść na niej separator. Naciśnij przycisk Sync, wybierz tryb FRYTKI i piecz w temperaturze 200°C w przypadku P1. W przypadku P2 wybierz tryb NUGGETSY. Dodaj najpierw połowę batatowych frytek. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż połowę panierowanych pasków kurczaka na drugiej stronie separatora i wznów pieczenie. W połowie pieczenia obróć paski. Po zakończeniu programu weź drugą porcję i powtórz kroki.