Kulki mac & cheese z serem cheddar
- Całkowity czas 35 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
150 g Macaroni
15 g Masło
15 g Mąka
80 ml Mleko
100 g Ser cheddar
6 kostka Ser cheddar
0.5 łyżeczka Pieprz
2 szczypta Sól
1 Jajko
50 g Mąka
50 g Panko
0.5 łyżeczka Curry
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Etap 2 /6
W rondelku roztop masło, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj za pomocą trzepaczki i smaż mieszaninę na małym ogniu przez 2 minuty. Zdejmij rondelek z ognia i dodaj mleko, mieszając. Postaw z powrotem na ogniu i zagęszczaj beszamel przez 1 minutę. Dodaj starty cheddar i pieprz, wymieszaj szpatułką i gotuj na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści, zdejmij z ognia, dodaj makaron i delikatnie mieszaj, aż składniki się połączą.
Etap 3 /6
Kawałek sera cheddar pokrój w kostkę o wymiarach 6 x 1,5 cm. Podziel makaron na 6 porcji, następnie do każdej dodaj kostkę sera cheddar i uformuj kulki. Aby zapobiec sklejaniu się palców, możesz zanurzyć je w niewielkiej ilości wody. Odłóż kulki na bok.
Etap 4 /6
Przygotuj panierkę. W małej misce ubij jajko. Na talerzu wmieszaj mąkę z curry, bułkę tartą wsyp do miski. Obtaczaj kulki w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej.
Etap 5 /6
Umieść kulki w urządzeniu Easy Fry na standardowej tacy. Uruchom program AIR FRY w temperaturze 200°C na 12 minut.
Etap 6 /6
Podawaj na gorąco.