Kruche mini ptysie
- Całkowity czas 3 godz. 30 min.
- 1 godz.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 2 godz.
Studzenie
Składniki
6 osób
9.5 cl Woda
1 szczypta Sól
1 szczypta Cukier
37 g Masło
56 g Mąka
94 g Jajka
30 g Masło
37 g Brązowy cukier
37 g Mąka
36 cl Mleko
34 g Cukier
37 g Pasta pralinowa
3 Żółtka jaj
33 g Cukier
45 g Skrobia kukurydziana
37 g Masło
Akcesoria
Ubijaczka Trzepaczka flex
Czas przygotowania
Etap 1 /20
Aby przygotować kruche herbatniki, umieść w misie robota masło, brązowy cukier i mąkę. Naciśnij "Start".
Etap 2 /20
Rozwałkuj ciasto między 2 arkuszami papieru do pieczenia na grubość 2 mm. Umieść w zamrażarce na 15 minut.
Etap 3 /20
Wyjmij ciasto z zamrażarki i zdejmij wierzchnią warstwę papieru. Okrągłą foremką do ciastek wytnij koła o średnicy ok. 3 cm. Odstaw do zamrażarki, zwracając uwagę, żeby koła na siebie nie nachodziły.
Etap 4 /20
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
Etap 5 /20
Aby przygotować ciasto parzone na ptysie, umieść w rondelku wodę, sól, cukier i pokrojone w kostkę masło. Delikatnie podgrzej tak, aby masło się roztopiło.
Etap 6 /20
Zdejmij rondelek z ognia i dodaj całą mąkę. Ponownie postaw rondelek na małym ogniu i szybko wymieszaj zawartość szpatułką. Ciasto powinno odchodzić od brzegów formy i formować się w kulę.
Etap 7 /20
Umieść mieszankę w misie robota. Naciśnij "Start", a następnie zagnieć ciasto w celu obniżenia temperatury, aby jajka nie ścięły się podczas dodawania.
Etap 8 /20
W osobnej misce delikatnie ubij jajka.
Etap 9 /20
Naciśnij przycisk "Start" i stopniowo dodawaj ubite jajka w trakcie pracy urządzenia. Dostosuj ilość jajek, regularnie sprawdzając konsystencję ciasta – pod koniec ubijania powinno tworzyć sztywny wierzchołek na czubku trzepaczki.
Etap 10 /20
Ciasto parzone przełóż do rękawa cukierniczego z końcówką o średnicy 12 mm i wyciśnij ptysie o średnicy ok. 3 cm na natłuszczoną blachę do pieczenia.
Etap 11 /20
Umieść zmrożone okrągłe herbatniki na każdym ptysiu. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni, po 20–25 minutach otwórz drzwiczki piekarnika, aby pozbyć się wilgoci. Pozostaw do ostygnięcia na drucianej podstawce.
Etap 12 /20
Przygotuj krem, zagotowując w rondelku mleko i cukier, regularnie mieszaj go szpatułką. Dodaj pastę pralinową.
Etap 13 /20
W misie robota umieść żółtka, cukier i skrobię kukurydzianą. Naciśnij "Start".
Etap 14 /20
Naciśnij "Start" i wlewaj stopniowo mieszankę gorącego mleka i cukru do misy robota.
Etap 15 /20
Umieść mieszankę w garnku i doprowadź do wrzenia, przez cały czas mieszając trzepaczką. Powinna zgęstnieć i nabrać objętości. Duś ją na małym ogniu przez 3 minuty, nie przestawaj mieszać.
Etap 16 /20
Do mieszanki dodaj masło. Umieść ją na blasze do pieczenia i owiń ciasno folią spożywczą. Pozostaw w lodówce na 2 godziny.
Etap 17 /20
Schłodzoną mieszankę umieść w misie robota. Naciśnij "Start".
Etap 18 /20
W spodzie ptysi zrób dziurki za pomocą małej dyszy 6 mm. Umożliwi to włożenie końcówki.
Etap 19 /20
Krem przełóż do rękawa cukierniczego z małą, cienką końcówką.
Etap 20 /20
Powoli nadziewaj ptysie, aż staną się ciężkie.