Mini ptysie
- Całkowity czas 1 godz. 10 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 35 min.
Gotowanie - 10 min.
Studzenie
Składniki
1 porcja
33 ml Woda (33g)
30 ml Mleko (30 g)
27 g Masło
10 g Cukier waniliowy
35 g Mąka
1 jajko, ubite
1 szczypta Sól
1 jajko, ubite
Cukier perłowy
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Do rondla wlej mleko, wodę, dodaj cukier waniliowy, masło i dużą szczyptę soli. Doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia, a następnie dodaj od razu całą mąkę. Mieszaj drewnianą łyżką na małym ogniu, aż do uzyskania ładnej, gęstej masy, która łatwo spływa z boków rondla.
Etap 2 /6
Zdejmij rondel z ognia. Dodaj jajko w trzech porcjach, energicznie mieszając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Etap 3 /6
Masę włóż do rękawa cukierniczego. Wyciśnij małe ptysie do każdej formy.
Etap 4 /6
Posmaruj ciasto ubitym jajkiem. Obsyp perlistym cukrem. Włóż formę do Cake Factory.
Etap 5 /6
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem.
Etap 6 /6
Wyjmij z formy, odstaw do ostygnięcia i podawaj na ciepło lub zimno.