Mini sakiewki jabłkowo-migdałowe
- Całkowity czas 1 godz.
- 30 min.
Czas przygotowania - 30 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
2 porcje
3 Ciasto ptysiowe
240 g Jabłko
120 g Pasta migdałowa
72 Migdały
2 Jajko
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Z ciasta francuskiego wytnij 12 krążków o średnicy 6 cm, następnie 12 krążków o średnicy 6,5 cm. Schłodź przez 10 minut.
Etap 2 /5
W międzyczasie przygotuj 12 małych 5 g kulek pasty migdałowej.
Etap 3 /5
Zacznij od włożenia krążków o średnicy 6,5 cm do foremek na kruche babeczki (pozostałe pozostaw w lodówce). Dociśnij je, aby usunąć powietrze. Na każdym krążku umieść kulkę pasty migdałowej. Obłóż 1 łyżeczką kompotu jabłkowego.
Etap 4 /5
Za pomocą małej szczoteczki (lub końcówki palca) posmaruj krawędzie ubitym jajkiem. Na wierzchu połóż krążki ciasta o średnicy 6 cm. Używając małego widelca, dociśnij dookoła, aby je skleić ze sobą. Posmaruj wierzchy resztą jajka. Udekoruj 3 płatkami migdałowymi. Włóż foremki do Cake Factory.
Etap 5 /5
Uruchom zgodnie z programem i wskazanym czasem. Powtórz poprzednie etapy, aby przygotować kolejne porcje Pozostaw do ostygnięcia, następnie wyjmij z formy i podawaj jeszcze ciepłe.