Krewetki w tempurze po japońsku
- Całkowity czas 37 min.
- 25 min.
Czas przygotowania - 12 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
1 Jajko
10 cl Woda
70 g Mąka pszenna
35 g Mąka kukurydziana
1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
1 łyżka Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
16 Duże surowe krewetki
80 g Panierka panko
100 g Majonez
12 g Sos sriracha
0.5 łyżeczka Czosnek w proszku
Czas przygotowania
Etap 1 /6
W pojemniku wymieszaj żółtko z wodą. Dodaj mąkę, mąkę kukurydzianą i proszek do pieczenia, a następnie dobrze ubij. Wstaw do lodówki.
Etap 2 /6
Obierz krewetki, ale nie odrywaj ogonów.
Etap 3 /6
Do płaskiego naczynia wsyp bułkę tartą, sól i pieprz. Zanurz krewetki w cieście, a następnie w bułce tartej i umieść je na płycie w urządzeniu. Rozpocznij pieczenie.
Etap 4 /6
W połowie pieczenia obróć krewetki, aby zarumieniły się równomiernie.
Etap 5 /6
W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj majonez, sos sriracha i czosnek.
Etap 6 /6
Po upieczeniu natychmiast podawaj.