Krem imbirowy z purée daktylowym
- Całkowity czas 5 godz. 27 min.
- 15 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 12 min.
Gotowanie - 4 godz.
Studzenie
Składniki
3 porcje
900 g Daktyle Medjoola
900 g Mleko migdałowe
6 łyżka Roztopiony olej kokosowy
180 g Cukier drobny
12 g Mielony imbir
9 Całe jajka
75 ml Mleko półtłuste
75 ml Śmietana 18%
90 g Zmielone pistacje
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Przygotuj purée z daktyli: Daktyle wydrąż i włóż do blendera razem z mlekiem migdałowym. Mieszaj przy maksymalnej mocy przez 1 minutę 30 sekund. Dodaj roztopiony olej kokosowy i ponownie mieszaj przez 30 sekund. Przechowuj puree z daktyli w szczelnym słoiczku w lodówce.
Etap 2 /8
Przygotuj kremy imbirowe: W misce wymieszaj cukier z proszkiem imbirowym.
Etap 3 /8
Dodaj jajka i ubijaj przez 1 minutę.
Etap 4 /8
W rondelku podgrzej mleko i śmietanę i wlej masę jajeczną. Wymieszaj trzepaczką. W razie potrzeby usuń piankę.
Etap 5 /8
Na dno słoików nałóż 35 g purée daktylowego i rozprowadź krem w 18 słoikach, aż do krawędzi.
Etap 6 /8
Gotuj w programie przez wskazany czas. Powtórz poprzednie kroki, aby przygotować kolejne partie.
Etap 7 /8
Pozostaw do ostygnięcia i schłodzenia przez co najmniej 4 godziny.
Etap 8 /8
Przed podaniem posyp pokruszonymi pistacjami.