Koreańskie frytki z kimchi
- Całkowity czas 25 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
6 8 ziemniaków
150 g Starty ser cheddar
10 cl Niesłodzone, nienabiałowe, niearomatyzowane mleko
3 łyżeczka Sos sriracha
150 g Posiekane kimchi
2 3 posiekane cebulki dymki
Wegański majonez
Czarny sezam
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz i pokrój ziemniaki na frytki. Wsyp pokrojone ziemniaki do miski i zalej zimną wodą. Odstaw na 30 minut.
Etap 2 /6
Odsącz i dokładnie wysusz ściereczką.
Etap 3 /6
Umieść frytki na standardowej tacy i włóż do Easy Fry, ustaw program FRYTKI i piecz przez 15 minut. Podrzuć frytki w połowie pieczenia.
Etap 4 /6
W międzyczasie do małego rondla wrzuć ser cheddar i wlej mleko. Gotuj na średnim ogniu, mieszając trzepaczką. Jeśli konsystencja jest za gęsta, dodaj trochę mleka.
Etap 5 /6
W małej misce ubijaj wegański majonez i sos sriracha, aż zrobi się gładki i jednorodny.
Etap 6 /6
Przełóż gotowe frytki na talerz. Posyp kimchi, posiekanymi cebulkami dymkami i ziarnami sezamu. Do małych misek wlej majonez ze sriracha i sos z serem cheddar.