Frytki z nuggetsami
- Całkowity czas 2 godz. 5 min.
- 30 min.
Czas przygotowania - 1 godz. 10 min.
Gotowanie - 25 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1.6 kg Ziemniaki
4 łyżka Papryka
Sól
4 łyżka Olej
6 filet Kurczak
Sól, pieprz
4 Jajka
80 g Mąka
130 g Bułka tarta
3 łyżka Oliwa z oliwek
Akcesoria
Grill Separator
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Obierz ziemniaki i pokrój je na duże frytki o grubości 2 cm. Połóż je na ściereczce i poczekaj, aż się dobrze wysuszą, a następnie wrzuć do miski. Dodaj paprykę i sól, wymieszaj i upewnij się, że wszystkie frytki są dobrze pokryte. Dodaj olej i wymieszaj wszystko.
Etap 2 /6
Usuń z filetów ścięgna i kawałki tłuszczu. Pokrój na kawałki o grubości 4–5 cm, dopraw solą i pieprzem.
Etap 3 /6
Przygotuj składniki na panierkę: w misce ubij jajko ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp mąkę, a do trzeciej bułkę tartą.
Etap 4 /6
Pokryj nuggetsy mąką, a następnie jajkiem i bułką tartą. Aby panierka była jeszcze smaczniejsza, jeszcze raz zanurz nuggetsy w jajku i bułce tartej. Włóż do lodówki na 25 minut.
Etap 5 /6
Włóż tacę grillową i przegrodę do urządzenia. Naciśnij przycisk Sync i wybierz program FRYTKI dla P1, a NUGGETSY dla P2. Przełóż frytki na jedną stronę płyty grillowej i rozpocznij pieczenie. W trakcie gotowania wymieszaj je raz lub dwa. Gdy rozlegnie się dźwięk czasomierza, połóż nuggetsy na drugą stronę płyty i spryskaj odrobiną oliwy z oliwek. Wznów program.
Etap 6 /6
Po zakończeniu weź drugą porcję i powtórz kroki.