Karmelizowany łosoś w pomarańczach
- Całkowity czas 55 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 15 min.
Gotowanie - 30 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
6 filet Filety z łososia (ok. 150 g każdy)
2 łyżka Olej sezamowy
1.5 łyżka Tarty imbir
4 łyżka Sos sojowy
3 goździk Czosnek
Sól, pieprz
Kilka segmentów pomarańczy
2 Pomarańcze
4 łyżka Miód
2 łyżeczka Tarty imbir
1.5 łyżka Ziarna sezamu
Czas przygotowania
Etap 1 /8
W naczyniu wymieszaj olej sezamowy, starty imbir, sos sojowy i posiekany czosnek. Dopraw solą i pieprzem. Włóż łososia do naczynia, zalej wcześniej przyrządzoną marynatą i odstaw na 30 minut.
Etap 2 /8
Przygotuj sos. Umyj i wysusz pomarańcze. Zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W małej misce wymieszaj sok i skórkę z pomarańczy, miód, imbir oraz ziarna sezamu.
Etap 3 /8
Włącz urządzenie. Włącz szufladę 1. Upewnij się, że płyta znajduje się w szufladzie 1. Wybierz program GRILL, ustaw temperaturę na 200°C, a czas gotowania na 8 minut. Nie wrzucaj składników do miski – urządzenie zacznie się automatycznie nagrzewać. Naciśnij START, aby rozpocząć pieczenie.
Etap 4 /8
Wyemitowanie dźwięku i pojawienie się komunikatu „Dodaj” na wyświetlaczu oznaczają, że cykl nagrzewania grilla dobiegł końca. Połóż steki z łososia na płycie w szufladzie 1 skórą do dołu i zamknij szufladę. Gotowanie wznowi się automatycznie.
Etap 5 /8
Po 10 minutach otwórz robota i polej steki niewielką ilością sosu pomarańczowego.
Etap 6 /8
Upewnij się, że łosoś jest upieczony, a w razie potrzeby piecz jeszcze przez kilka minut.
Etap 7 /8
Po upieczeniu włóż łososia do naczynia i jeszcze raz polej sosem.
Etap 8 /8
Podawaj natychmiast z kilkoma cząstkami pomarańczy i pikantną fasolką szparagową.