Kalafior w panierce curry
- Całkowity czas 30 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
8 osób
1 kg Kalafior
6 Jajka
Sól, pieprz
120 g Mąka
200 g Bułka tarta
30 g Przyprawa curry
9 cl Oliwa z oliwek
Akcesoria
Taca ociekowa
Czas przygotowania
Etap 1 /4
Pokrój kalafior na średnie różyczki, opłucz je, a następnie weź ściereczkę i wysusz.
Etap 2 /4
Przygotuj składniki na panierkę: w misce ubij jajko ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsyp mąkę, a w trzeciej wymieszaj bułkę tartą i przyprawę curry.
Etap 3 /4
Zanurz kalafiora w misce z jajkami, następnie w misce z mąką, potem ponownie w misce z jajkami, a na koniec w misce z bułką tartą. Przed zanurzeniem w kolejnej misce strząśnij z kalafiora nadmiar zawartości poprzedniej miski, aby zapobiec skapywaniu.
Etap 4 /4
Włóż tacę grillową do miski i połóż na niej połowę różyczek w panierce. Spryskaj olejem i ustaw tryb NUGGETSY, piecz przez 10 minut, a następnie powtórz kroki z drugą porcją. Jeśli korzystasz z urządzenia Easy Fry Oven & Grill 9in1, umieść kalafiora na obu tacach grillowych. Włóż tace na górną i środkową półkę Easy Fry Oven & Grill, a na dole umieść tacę ociekową. Zamknij drzwiczki, ustaw tryb FRYTKI i piecz przez 20 minut. Po 10 minutach zmień półki z tacami grillowymi.