JAGNIĘCY KEBAB KOFTA
- Całkowity czas 20 min.
- 0 min.
Czas przygotowania - 20 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
6 osób
550 g chuda mielona jagnięcina
1 pęczek kolendra (posiekana)
40 g biała bułka tarta (z suchego chleba)
2 goździk czosnek
2 szt. świeże cebule
2 łyżeczka mielony kmin rzymski
1 łyżeczka mielona papryka
6 szt. chleby pita
200 g gotowy sos tzatziki
Czas przygotowania
Etap 1 /8
Obierz ząbki czosnku, wymieszaj je z świeżymi cebulami, kolendrą, bułką tartą, kminem rzymskim, papryką, solą i pieprzem.
Etap 2 /8
Dodaj mieloną jagnięcinę i ostrożnie mieszaj aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
Etap 3 /8
Podziel mięso na 6 równych porcji, zwilż ręce i uformuj wydłużone kiełbaski wokół 6 szpikulców do kebaba.
Etap 4 /8
Włóż do lodówki.
Etap 5 /8
Włącz grill. Wybierz ustawienie Wieprzowina i naciśnij OK.
Etap 6 /8
Po rozgrzaniu urządzenia umieść kebaby na grillu i opuść pokrywkę.
Etap 7 /8
Postępuj zgodnie z instrukcjami na ekranie, aż mięso dobrze się upiecze.
Etap 8 /8
Podawaj z sosem tzatziki i chlebem pita.