Hummus z dyni
- Całkowity czas 10 min.
- 10 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 osób
250 g dynia
Oliwa z oliwek
7 g czosnek
Sól
Pieprz
12 ml sok z cytryny
1 łyżka pasta sezamowa
200 g odsączona ciecierzyca
Czas przygotowania
Etap 1 /6
Nagrzej piekarnik do 200°C.
Etap 2 /6
Wyjmij pestki z dyni i pokrój ją na kawałki. Obierz i posiekaj drobno czosnek.
Etap 3 /6
Włóż dynię do naczynia do pieczenia, dodaj czosnek i spryskaj oliwą z oliwek. Dopraw solą i pieprzem. Piecz przez 45 minut, aż miąższ zrobi się miękki. Pozostawić do ostygnięcia.
Etap 4 /6
Włóż upieczoną dynię, sok i czosnek do blendera. Dodaj sok z cytryny, pastę sezamową, ciecierzycę i sól.
Etap 5 /6
Ustaw wskazany program na 1 minutę i uruchom go.
Etap 6 /6
Podawaj z kawałkami surowych warzyw, krakersami lub chipsami.