Grillowane gołąbki z mielonej wieprzowiny
- Całkowity czas 20 min.
- 20 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
4 sztuki
500 g Mielonej łopatki
1 Cebula czerwona
2 Cytryny
6 Dużych liści kapusty pekińskiej
1 Papryczka chilli
2 Ząbki czosnku
1 łyżeczka Curry
4 łyżka Oleju
50 ml Sosu sojowego jasnego
Czas przygotowania
Etap 1 /3
Kapustę pozbawiamy głąba, oddzielamy liście i układamy jeden na drugi. Blanszujemy na grillu w temperaturze 200°C przez 3-4 minuty. W połowie czasu przekładamy liście od środka na górę, żeby równo się zagrzały. Mięso mieszamy z poszatkowaną cebulą, czosnkiem, posiekanym chilli, curry i sosem sojowym jasnym. Całość wyrabiamy na jednolitą masę.
Etap 2 /3
Ustawiamy program Burger. Liście układamy na zakładkę, tak, żeby powstał długi pasek. Mięsny farsz wykładamy na początek paska, rolujemy i dociskamy, żeby spłaszczyć kształt gołąbka (boków nie zawijamy do środka). Każdego gołąbka solimy i smarujemy olejem. Kładziemy na rozgrzanego grilla i grillujemy według programu na dobrze wysmażone.
Etap 3 /3
Gołąbki podajemy z powstałym z sosem z ociekacza na soki oraz cząstkami cytryny.