Grillowane ogórki w orientalnej zalewie
- Całkowity czas 18 min.
- 18 min.
Czas przygotowania - 0 min.
Gotowanie - 0 min.
Studzenie
Składniki
10 sztuki
10 Ogórków gruntowych
1 Cebula biała
90 ml Sosu sojowego
30 ml Sosu rybnego
1 łyżka Oleju sezamowego
1 Strączek chilli
2 Ząbki czosnku
2 łyżka Miodu
1 Tofu
Czas przygotowania
Etap 1 /5
Ogórki kroimy wzdłuż, lekko solimy, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Etap 2 /5
W międzyczasie robimy marynatę. Wlewamy do miski sos sojowy, olej sezamowy, sos rybny, chilli przecięte wzdłuż i posiekany czosnek. Całość mieszamy.
Etap 3 /5
Ogórki grillujemy w 270°C przez 5 minut.
Etap 4 /5
Cebulę kroimy w cienkie pióra i mieszamy z gorącymi ogórkami. Dodajemy przygotowaną zalewę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Etap 5 /5
Podajemy z grillowanym mięsem, serem lub miękkim tofu.